Zelf Kapschuur bouwen: 10 onmisbare tips

Zelf een kapschuur bouwen? Natuurlijk kan je dat! Het is zelfs een stuk makkelijker dan je misschien denkt.

Bovendien is met een slimme bouwtekening kapschuur bouwen een kwestie van een dagje lekker de handjes uit de mouwen.

Het aangewezen materiaal hiervoor is douglashout: een douglas schuur blijft jarenlang mooi en heeft nauwelijks te lijden van rot of verkleuring.

Lees hier alles over zelf een houten kapschuur bouwen.

Wat heb je aan een kapschuur?

Als je dit artikel aan het lezen bent, heb je vast al een reden waarom je een kapschuur bouwen wilt. Maargoed, misschien heb je nog niet over alle mogelijkheden nagedacht. Dit zijn de belangrijkste voordelen van een kapschuur bouwen.

 • Een kapschuur is een praktische en goedkope manier om je binnenruimte uit te breiden. Als je constant ruimtegebrek hebt, kan je een flink deel van je bezittingen in de schuur kwijt.
 • Hij beschermt alles wat je erin zet tegen het weer (regen, hagel, felle zon, vochtige lucht, vorst, dieren, schimmels en algen).
 • Je kan van alles en nog wat in de schuur zetten: tuingereedschap, apparatuur, bouwmaterialen, je auto, fietsen, goederen, voedsel – enzovoort enzovoort.
 • Je hoeft de schuur trouwens niet (alleen) te gebruiken als opslagruimte. Als schuilplaats bij regen, overkapping voor een tuinfeestje, mancave of chillruimte voor je tieners doet hij het ook prima. Als je er een verwarming en glazen wanden in aanbrengt, heb je een serre om ook in koude seizoenen buiten te zitten. Je kunt bestemming van je schuur in de loop van de jaren veranderen.
 • Een goed gebouwde kapschuur is een prima manier om je tuin of erg aantrekkelijker te maken en meer te genieten van het buitenleven. Een mooie schuur kan ook de waarde van je huis omhoog krikken!

Waarom kiezen voor een zelfbouw kapschuur?

Natuurlijk kan je kiezen voor een kant-en klare overkapping, of het project laten uitvoeren door een aannemer.

Maar een houten kapschuur bouwen is echt niet zo moeilijk om zelf te doen.

En laten we wel zijn, het geld groeit de meeste mensen niet op de rug! Bovendien is het echt een leuk projectje om uit te voeren.

En natuurlijk valt een nieuwe zelfbouw kapschuur in je tuin direct op bij buren en gasten. Heb jij toch maar lekker even in elkaar gezet in het weekend!

Wat voor gereedschap heb je nodig om een kapschuur te maken?

Als je voor je kapschuur douglas gaat gebruiken, heb je vooral een goede cirkelzaag nodig. Een degelijke houtzaag helpt ook, en om het gevaarte in elkaar te schroeven is een zware boormachine aan te bevelen.

Kleiner gereedschap zoals een hamer, sleutels, waterpas, meetlinten en een (elektrische) schroevendraaier zal je wel in huis hebben, dus daar beginnen we verder niet over!

En afhankelijk van de ondergrond van je zelfbouw kapschuur moet je misschien nog wat gaten graven – een spade of grondboor is daarvoor voldoende.

Een goede bouwtekening kapschuur

Een bouwtekening kapschuur gebruiken of zelf maken is verstandig – je kan alle maten daarna direct afzagen, en je kunt van tevoren zien of je schuur aan alle eisen voldoet.

Bovendien werkt het gewoon veel lekkerder als je het ontwerp van je schuur eerst uittekent.

Je kan natuurlijk online een bouwtekening kapschuur . Daarbij heb je de verzekering dat anderen het ontwerp al gebouwd hebben

Begin met op papier of met een app een schets te maken. Kijk naar andere kapschuren en teken een ontwerp dat jij bevalt. Als je een mooi ontwerp hebt, ga er dan maten bijzetten.

Ga je zelf je bouwtekening maken? Houd dan rekening met de volgende zaken:

 1. Bedenk hoe breed, diep en hoog je de schuur wilt maken. Hoeveel ruimte heb je nodig om er comfortabel alles onder te stallen dat je kwijt wil? Wil je er een auto of gereedschap onder zetten? Of ook hogere objecten en rekken? En hoeveel ruimte mag de schuur innemen om ook nog een stukje tuin over te houden?
 2. De schuur moet een afloop krijgen – het dag moet licht schuin aflopen, zodat regenwater er makkelijk vanaf stroomt. Doe je dat niet, dan kan je dak gaan rotten en/of kan het door gaan lekken. Een hellingshoek van 5 graden is het minimum om een goede afloop te realiseren. Je kan ook kiezen voor een omgekeerde ‘V’ als dak – waardoor je schuur automatisch op een klein huisje gaat lijken!
 3. De staanders (poten) van je kapschuur mag je niet direct op de grond plaatsen. Ook dit is namelijk een plek waar water blijft staan – en rottende poten zijn funest voor de stevigheid van je schuur. Als je de schuur op de volle grond plaatst, kan je betonpoeren met een schroefdraad in de grond ingraven. Plaats je de schuur op bestrating of op hout, dan is een paaldrager (een metalen plaat die je op de ondergrond schroeft) voldoende om je schuur te beschermen. Door deze dragers maken je poten nooit direct contact met de vochtige grond, en loopt regenwater goed af.
 4. Bedenk waar je wanden, deuren en andere platen wilt monteren. Deze structuren beschermen de inhoud van je schuur tegen regen, zon en andere zaken. Ze zorgen er wel voor dat je minder snel toegang hebt tot de inhoud van je schuurtje. Misschien wil je je schuur gewoon open laten aan de (meeste) zijkanten, of er open rekken in monteren? Gebruik je eigen fantasie om de perfecte constructie te bedenken!
 5. Bedenk hoe je de balken van de constructie met elkaar gaat verbinden. Je kan ze met schroeven of bouten op elkaar plaatsen. Je kan ook houten of metalen verbindingsstukken gebruiken. De sjiekste (maar meest tijdrovende) methode is om met een handzaag en een houtbeitel een inkeping in de balken te maken op de punten waar ze elkaar raken. Zo vallen de balken (hopelijk!) naadloos in elkaar. Zit er net te weinig ruimte of speling in, dan kan een houtschaaf uitkomst bieden.

Bouwtekeningen downloaden kan natuurlijk ook. In dit pakket vind je verschillende mooie tekeningen van hele mooie kapschuren en overkappingen.

Via deze link kun je bouwtekeningen downloaden met korting >>

Waarom een kapschuur douglas maken?

Als je ontwerp definitief is, is het tijd om je materialen te gaan kopen of te bestellen.

Een houten kapschuur bouwen kan je in principe van oneindig veel houtsoorten doen. Van goed geïmpregneerd vuren tot duur tropisch hardhout – voor een deel hangt je keuze af van je eigen voorkeur en smaak.

Als je inzet op een schuur die zo lang mogelijk stevig en mooi blijft, is een kapschuur douglas waarschijnlijk de beste optie. Dat is een sterk naaldhout dat in Europa wordt verbouwd.

Zoals de meeste naaldbomen produceert een Douglas-den natuurlijke harsen, waar het gezaagde hout dan ook vol mee zit. Door deze natuurlijke impregnatie gaan balken van douglashout zonder problemen 15 jaar tot 25 jaar of nog langer mee.

Er zijn goedkopere houtsoorten in de handel – maar die verrotten vanzelfsprekend wel veel sneller.

Je hoeft een kapschuur douglas niet te behandelen met beits of olie, maar dan verkleurt die na loop van tijd wel.

Veel mensen vinden de nieuwe lichtgrijze tint mooi, en het verkleuren heeft geen invloed op de sterkte van de constructie. Behandel je de balken wel, dan behoud je de oorspronkelijke koperachtige kleur van het douglashout.

De constructie van je houten kapschuur bouwen

Als je het hout voor je schuur binnen hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Je zaagt met de cirkelzaag elke balk van de constructie op de juiste lengte af.

Veranker de staanders stevig op de betonpoeren of op de paaldragers. Je kan er ook voor kiezen om een stenen fundering van lange bielzen te gebruiken als onderste laag van de muren van je schuur.

In dat geval zal je waarschijnlijk met spade, zand en/of cement aan de slag moeten. Dat komt de levensduur van die muren trouwens vaak wel ten goede.

Je bevestigt de horizontale balken haaks op de staanders. Als je kiest voor een V-vormig dak zaag je met de cirkelzaag schuine hoeken af.

Zorg dat je dit nauwkeurig doet – een verschil van een paar graden bij het zagen kan ervoor zorgen dat je balken niet meer goed in elkaar passen.

Bij grote schuren kan je de haakse verbindingen steviger maken door diagonale steunbalkjes tussen de balken te bevestigen.

Als de constructie van je houten kapschuur overeind staat, wordt het waarschijnlijk tijd om even te zitten en een biertje te pakken.

Daarna kan je door met de afwerking –het plaatsen van een dak, het bevestigen van de wanden en deuren, en het afwerken van de binnenkant.

Een dak op je kapschuur bouwen

Het hele punt van een houten kapschuur bouwen is om een verhoogd dak boven je spullen te plaatsen, zodat die niet nat worden. In zekere zin is het dak dus het belangrijkste onderdeel van je zelfbouw kapschuur.

Er zijn verschillende oplossingen, die ook weer afhangen van je budget en van je voorkeur voor een bepaald uiterlijk.

 • Je kan als eerste een dak van multiplex (underlayment) of een ander plaatmateriaal op je schuur maken. Dat dek je dan af met een waterwerende deklaag. Dit is niet altijd nodig!
 • Dakfolie en bitumen zijn makkelijk te gebruiken en goedkoop, maar niet erg aantrekkelijk en ook niet bestand tegen schade.
 • Golfplaat is een stevigere optie die ook makkelijk toe te passen is. Je maakt dan een lattenconstructie op je balken, waarop je het golfplaat met speciale nagels bevestigt.
 • Decoratieve kunststof platen (eventueel met dakpanmotief) of metalen platen kunnen erg mooi zijn, maar zijn vaak wel aan de prijs.
 • Echte dakpannen gebruiken is de mooiste optie en geeft je houten kapschuur de uitstraling van een buitenhuisje. Je maakt eerst een constructie van horizontale latten op je dak, waar je de dakpannen op legt.

  Let op – deze methode heeft als nadeel dat er vogels onder de pannen kunnen gaan nestelen. (Persoonlijk vind ik dit helemaal niet erg.)

Wanden in je kapschuur maken

We hadden het al eerder over de mogelijkheid om (delen van) de zijkanten van je schuur af te dekken met platen of deuren. Ook hiervoor heb je verschillende opties.

De wanden dragen je schuur niet, dus ze hoeven niet stevig te zijn. Je kan kiezen voor een simpele afwerking met het goedkope materiaal multiplex, dat wel gebeitst of geverfd moet worden.

Je kan ook kiezen voor een decoratieve afwerking met planken die schuin over elkaar vallen. Verder zijn er kunststof schroten en ander plaatmateriaal.

Altijd geldt: kies voor iets dat weersbestendig is! Bij een douglas schuur kan je ook weer voor naaldhout kiezen als afwerking.

Misschien wil je ook deuren en/of ruiten in je kapschuur aanbrengen. Dan is het nodig om zelf sponningen, kozijnen en dorpels te monteren.

Je kapschuur inrichten

Het stoere-mannenwerk is nu voorbij – je kan je douglas schuur gaan afwerken.

Hoe je de schuur inricht en welke voorzieningen je er in aanbrengt hangt helemaal af van de vorm en de bestemming die het bouwsel krijgt.

Je zal er in ieder geval waarschijnlijk een lamp in aan willen brengen, zeker als je meerdere zijkanten hebt afgedekt met wanden.

Als je de schuur van binnen wilt verven om hem aantrekkelijker te maken kan dat natuurlijk. Je kan een vloer maken van plaatmateriaal, van beton of van hout – of je kan de bestrating naar binnen doortrekken.

Monteer stevige rekken of kasten om meer opslagmogelijkheden te krijgen. En als je de kapschuur hebt gemaakt om als serre of hobbyruimte te gebruiken, kan je een verwarming of zelfs stromend water aanbrengen.

Hoe je je schuur inricht hangt er helemaal vanaf hoe jij je schuur wilt hebben – jij hebt hem gebouwd, dus geniet ervan en wees vooral creatief!

Je houten kapschuur onderhouden

Als je een schuur van kwalitatief goed hout hebt gemaakt (en je bent geen belangrijke bouten vergeten…) dan ga je daar jarenlang plezier van hebben, zonder dat je veel onderhoud hoeft te plegen.

Het hout behandelen met beits (of periodiek met olie) zorgt dus dat het hout van je douglas schuur niet verkleurt.

Wanden en daken kan je eenvoudig schoonmaken met een sopje. Als je voor dakpannen kiest, zal je af en toe het dak op moeten om een gebroken pan te vervangen.

Dat is het wel – voor de rest is het een kwestie van genieten van je nieuwe kapschuur!

Ik ben heel erg benieuwd of je wat aan deze tips hebt gehad. Laat dit dan even achter hieronder in de reacties!

Zou ik enorm waarderen!

Bouwtekening kapschuur downloaden

Inhoud Fred's Bouwtekeningen + bonussen

Ben je op zoek naar goede bouwtekeningen voor jou kapschuur? En wil je deze direct kunnen downloaden? Dan kan ik je het volgende aanraden.

Wanneer je op zoek bent naar bouwtekeningen voor een kapschuur in ieder formaat of soort, dan raad ik het bouwtekeningen pakket van Fred aan.

Dit is een handig platform verschillende tekeningen van kapschuur kunt downloaden.

Als je ziet hoeveel tijdwinst ik met dit pakket heb gemaakt, dan heb je dit relatief lage bedrag al snel terug verdiend.

Vooral wanneer je van klussen houdt en vaker aan het klussen bent, is dit de beste tip die ik je kan geven.

En weet je, als jij straks je mooie terrasoverkapping klaar hebt kun je vast en zeker nog een paar slijten aan kennissen of familie. 🤑

Download hier de buitenkeuken bouwtekeningen van Fred's Bouwtekeningen >>>

De voordelen van Fred's bouwtekeningen op een rij:

 • Je rond je kapschuur, of andere bouwprojecten veel sneller af
 • Je ontvangt gratis de steigerhouten tuinmeubelen gids (handig voor als je meubels nodig hebt voor in je kapschuur)
 • Toegang tot 10.000 bouwtekeningen!!
 • Gratis regelmatig nieuwe tekeningen toegevoegd
 • Hierna heb je altijd de juiste bouwtekening binnen handbereik
 • Inloggegevens worden direct verstuurt, waardoor je direct toegang krijgt een database met alle bouwtekeningen in .PDF
 • Met 30 dagen niet goed, geld terug garantie!

Zoek je een bouwtekening overkapping plat dak? Of misschien een Douglas overkapping bouwtekening? Kijk dan snel op de pagina van Fred's bouwtekeningen! (Je zult me eeuwig dankbaar zijn)

Ben je van plan Fred's bouwtekeningen aan te schaffen? Doe dit dan via de onderstaande link. Je krijgt tijdelijk maar liefst 50% korting op het complete pakket.

Ga naar kortingspagina van Fred's Bouwtekeningen >>>

Maak je geen zorgen Fred hanteert 30 dagen niet goed, geld terug garantie!

Reageer op dit bericht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Privacy beleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten